Най-малко 400 полицейски служители в различни германски провинции са били обект на дисциплинарни проверки по подозрение, че подкрепят десни екстремистки възгледи и конспиративни теории, съобщава списание Der Stern.

Отбелязва се, че федералните провинции Берлин, Мекленбург-Предна Померания, Бремен и Тюрингия не са предоставили актуална информация, така че действителният брой на подобни проверки може да е още по-висок.

"Полицаи, които не се придържат към Конституцията, а вместо това споделят екстремистки възгледи, представляват голяма опасност за демокрацията и върховенството на закона“, коментира вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Рол пред изданието.

По думите му такива хора не трябва да работят в полицията.

Комисарят на полицията в Бундестага Уели Грьотш (ГСДП) на свой ред изрази мнение, че опасността от ситуацията с екстремистите в страната е "по-голяма от всякога“.

От доклада на германското вътрешно министерство за 2022 година излезе, че за предходните три години 327 полицаи са били преследвани за връзки с десни екстремисти или движението Граждани на Райха (Reichsburgers), припомня изданието.