Административният съд на Дюселдорф призна за виновен бивш офицер от запаса на Бундесвера за виновен в сътрудничество с руското разузнаване и издаде срещу него условна присъда за година и девет месеца лишаване от свобода, предава DPA, като се позовава на представител на съдебните власти.

Според следователите мъжът е сътрудничил на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация поне от октомври 2014 г. до март 2020 г. Разследването е показало, че офицерът от запаса е предал на руската страна информация за германски резервисти, лични данни за контакт и автобиографии на високопоставени военни, както и информация, свързана с проекта "Северен поток 2". Подсъдимият, според съдията по делото, е бил воден от "изключително проруски настроения и желание да се направи на значим пред руските военни“. В същото време той е допускал, че с действията си може да  навреди на интересите на Германия и САЩ.

Адвокатът на обвиняемия, според DPA, е поискал оправдателна присъда. По думите не е предал секретна информация, а такава, която е публично достояние. Подсъдимият от своя страна напълно призна, че документите са били предадени на руския военен аташе.

По-рано списание Der Spiegel съобщи, че заподозреният е признал предаването на информация, но е уверил, че не е знаел, че лицето, на което предоставя данни, има връзки с руското разузнаване. Твърди се също, че той не е получавал пари за услугите си.

Според изданието офицерът от запаса е канен няколко пъти на Московската конференция за международна сигурност, която се организира от руското министерство на отбраната. Представителят на съда посочи, че 65-годишният мъж, който е заемал длъжността заместник-началник на окръжния комуникационен отдел в резерва на Бундесвера, е признал частично вината си.