Федералната прокуратура на Германия повдигна обвинения в държавна измяна срещу петима души, за които се твърди, че са планирали да отвлекат здравния министър и са били готови да извършат убийства, за да свалят правителството в Берлин, предава Reuters.

Групата, създадена в средата на януари 2022 г., си е поставила за цел "чрез насилие да създаде в Германия ситуация, подобна на гражданска война“, с надеждата да свали правителството и парламентарната демокрация, се казва в изявление на Прокуратурата.

Групата е приела, че тези действия може да доведат до човешки жертви, се казва още в изявлението.

И петимата са в ареста от миналата година, когато властите за първи път разкриха подробностите за предполагаемия заговор.

Според прокурорите заподозрените са направили конкретни приготовления и са формирали два отделни клона на своята група -  един военен и един административен.

В план от три стъпки те са искали да предизвикат национално прекъсване на тока, да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, да убият бодигардовете му, ако е необходимо, и след това да свикат събрание, за да свалят правителството и да назначат нов лидер.