Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, по време на посещение в Армения, обвини Азербайджан в "незаконни и смъртоносни“ атаки, довели до сблъсъци по границата, като подчерта, че Вашингтон "осъжда категорично тези нападения“, пише Washington Post.

Пелоси заяви, че е ясно, че атаките са инициирани от Азербайджан и трябва да спрат - и че Съединените щати трябва да използват своето влияние и лостове, за да покажат подкрепа за Армения.

През почивните дни Пелоси пътува с делегация на Конгреса до Армения, където крехкото прекратяване на огъня временно спря граничните боеве със съседен Азербайджан, в рамките на които загинаха повече от 200 войници през последните дни.

Пелоси отбеляза, че президентът на САЩ Джо Байдън е силен поддръжник на Армения и добави, че "ще работим заедно за това какви могат да бъдат следващите стъпки“ за справяне със ситуацията на границата. "Това, което бихме искали да видим веднага, е прекратяване на огъня и признание как се случи всичко това през последната седмица“.

"Демокрацията в Армения е ценност за света, радост за света“, каза Пелоси. "Трябва обаче да разширим въпроса... Какво означава сигурността в Армения за регионалната и глобалната сигурност? Какво означава демокрацията в Армения за прекратяване на битката между демокрацията и автокрацията, която се води в света сега? И в двата случая това означава много“.

Нейният кабинет съобщи, че тя е най-високопоставеният американски служител, посетил страната от нейната независимост през 1991 г. от бившия Съветски съюз. Пелоси заяви пред репортери в Берлин, че посещението е "за правата на човека и зачитането на достойнството и стойността на всеки човек“.

В събота Пелоси написа в "Туитър“, че се отправя към Армения, за да "подчертае силния ангажимент на Съединените щати към сигурността, икономическия просперитет и демократичното управление в Армения и региона на Кавказ“.

Сред другите членове на американската делегация са конгресменът Франк Палоун младши, председател на комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите; конгресменът Джаки Спайер, който е от арменски произход; и Ана Ешу, конгресмен, който е от арменски асирийски произход.

Периодът, предхождащ посещението, бе белязан от дни на тежки битки, започнали на 12 септември, които представляват най-голямата ескалация на военни действия между двете нации от близо две години.

Конфликтът в планинския регион Нагорни Карабах датира от 80-те години на миналия век и по-късно избухна в пълномащабна война през 2020 г., в която Азербайджан си върна територии, които Армения беше окупирала от десетилетия.

Регионът на Южен Кавказ отдавна е източник на дипломатическа чувствителност за Съединените щати. Но след лобиране от страна на членове на Конгреса и арменски американци президентът Байдън през 2021 г. официално призна клането на арменци от Османската империя в началото на XX век за геноцид – термин, който Съединените щати отдавна избягваха от страх да не навредят на отношенията си с Турция. Историците изчисляват, че 1,5 милиона арменци са били убити в кампания от насилствени маршове и масови убийства по време на Първата световна война.

Пелоси говори за "геноцида“ в контекста на продължаващата война в Украйна.

"Моралният дълг на всички е никога да не забравяме: задължение, което придоби по-голяма спешност, тъй като зверства се извършват по целия свят, включително от Русия срещу Украйна“, заяви Пелоси в изявление преди пътуването си.