Държавите от Европейския съюз са започнали дискусия бъдещето на отношенията си с Русия, след като Върховният представител на по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел представи нов проект на набор от принципи за взаимодействие с Москва. Това съобщи информационният портал EURActiv, чиято редакцията разполага със съответния документа.

Съгласно текста, характерът на отношенията между Брюксел и Москва се определя от пет принципа на политиката на ЕС, но след началото на войната Украйна повечето от тях вече не са в сила. Според портала в понеделник Борел е представил на външните министри на ЕС нов проект на набор от принципи, предназначен да стане основа за обсъждане на дългосрочните отношения на Общността с Руската федерация. Тези принципи включват "международната изолация на Русия, въвеждането и прилагането на ограничителни мерки срещу Русия и предотвратяването на тяхното заобикаляне".

В новия набор от принципи се предвижда да се обърне внимание на редица въпроси, станали актуални след началото на конфликта в Украйна, твърди порталът. В документа също така се говори за необходимостта от "подкрепа на гражданското общество, активисти за правата на човека и независими медии в и извън Русия, като същевременно се обръща внимание на увеличените заплахи за сигурността и обществения ред в ЕС“.