Европейският съюз е загрижен от съкращенията в Туитър и отслабването на контрола на социалната мрежа върху неподходящо съдържание, заяви комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след разговори в централата на Туитър в Дъблин, пише Financial Times.

"По време на среща в централата на Туитър подчертах, че очакваме да бъдат изпълнени доброволните ангажименти по отношение на спазването на Закона за цифровите услуги и Регламента на ЕС за поверителността“, заяви комисарят.

По-рано ЕС публикува доклад, според който Туитър и други социални мрежи значително са намалили разглеждането на уведомления за публикуване на подбуждане към насилие и омраза в съответствие с правилата на ЕС в тази област.

Освен това, според Financial Times, социалната мрежа затвори представителството си в Брюксел, след като служители, отговорни за съответствието на съдържанието на Туитър с европейските правила, напуснаха компанията.

След придобиването на онлайн платформата от Илън Мъск през октомври 2022 г. за 44 милиарда долара, Туитър премина през поредица от промени както в управлението на компанията, така и в политиките на самата социална мрежа.

Мъск обеща да либерализира редакционната политика на социалната мрежа, която беше широко критикувана за тежка цензура, и да създаде съвет за модериране на съдържанието и докато съветът не заработи, да не взема глобални решения за редакционната политика и възстановяването на блокирани акаунти. Мъск също предупреди, че социалната мрежа "ще направи много глупави неща" в близко бъдеще. Компанията възнамерява да "запази това, което работи, и да промени това, което не работи“.

Европейската комисия заяви, че следи развитието около Туитър и обмисля други възможни канали за споделяне на информация.