Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак след разговор с министър-председателя на Косово Албин Курти заяви, че е изненадан от изявлението на президента на Сърбия за "новата арматура“ на преговорите с посредничеството на Брюксел, пише прищинското издание Koha Ditore.

Лайчак добави, че е обсъдил с Курти продължаването на диалога, както и подготовката за следващата среща, но според портала е отказал да уточни датата на тази среща.

Коха пише, че Лайчак "е бил изненадан, когато е чул за новата рамка на диалог, която сръбският президент Александър Вучич обяви във вторник в доклад пред сръбския парламент“.

"Ние сме тук, за да прокараме процеса напред, срещата ще се проведе възможно най-скоро и това е целта, поради която съм тук днес. Искаме да сме сигурни, че срещата има съдържание и е продуктивна“, заяви Лайчак.

Дипломатът пристигна в Прищина без предизвестие, като освен с Курти се срещна и с главния преговарящ на Прищина в диалога с Белград Бесник Бишлими.

От кабинета на Курти съобщиха, че темата на срещата със специалния пратеник Лайчака е била продължаването на преговорния процес в Брюксел.

Както се отбелязва, Курти е повторил, че целта на диалога трябва да бъде постигането на правно обвързващо споразумение с взаимно признаване като фокус.