27-те страни от Европейския съюз изразиха несъгласие с предложението на Комисията за ограничаване на бъдещите цени на природния газ до 275 евро за мегаватчас (МВч) - план, който бързо предизвика критики както от поддръжници, така и от противници, коментира Reuters.

След месеци на вътрешни борби в Блока Европейската комисия предложи таван преди срещата на министрите на енергетиката в четвъртък, на която ще бъдат обсъдени спешните мерки на облекчаване на енергийна криза.

Новата цена ще влезе в сила, ако стойността на горивото на нидерландкста борса Title Transfer Facility (TTF) надвиши 275 евро/МВч за две седмици и ако в същото време цените са с 58 евро по-високи от тези на втечнения природен газ (ВПГ ) за 10 последователни търговски дни.

Предложението предизвика подигравки от страна на привържениците на решителна пазарна намеса за сваляне на високите цени на енергията, които през август достигнаха исторически върхове, след като Русия намали доставките за Стария континент.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза, че предложеното ниво е "много високо“, докато неговият испански колега го определи като "очевидно не достатъчно“. "Не сме на правилния път, ако това е опцията“, категоричен бе Педро Санчес.

Италианският министър на енергетиката каза, че предложеният таван е твърде висок, а в съседната ни Гърция настояха за таван от 150-200 евро.

Има 15 страни от ЕС, които искат солидна горна граница. Сред тях Белгия, Полша, Италия и Гърция заплашиха да блокират други енергийни мерки, ако пакетът не съдържа действащ план за овладяване на прекомерно високите цени.

От другата страна на масата обаче е малък, но мощен лагер, воден от най-голямата икономика в ЕС - Германия. Заедно с нея са Нидерландия, Швеция и Финландия. Страните твърдят, че ограничението ще накара доставчиците да продават другаде и ще намали стимулите за намаляване на потреблението на газ.

В опит да смекчи тези опасения, Комисията каза, че проследяването на глобалната цена на ВПГ ще гарантира, че доставчиците ще продължат да продават синьо гориво на Европа. Тя също така предложи задължителните икономии на газ да започнат да се прилагат незабавно, ако опцията за тавана на цените бъде активирана.

Това би отбелязало значителна промяна в политиките на ЕС, като се има предвид, че страните членки досега са се съгласили само на доброволни съкращения на потреблението на газ. Високопоставен дипломат от ЕС обаче уверява, че това не е разрешило техните "фундаментални проблеми“ около тавана на цената на газа.