Президентът на Чили Габриел Борич заяви в четвъртък, че ще национализира литиевата индустрия в страната, вторият по големина производител в света на основния метал в батериите за електрически превозни средства, за да стимулира икономиката и да защити околната среда, съобщава Reuters.

Шокиращият за мнозина ход в страната с най-големите резерви на литий в света след време ще прехвърли контрола върху огромните литиеви операции в Чили от индустриалните гиганти SQM и Albemarle на отделна държавна компания.

Това представлява ново предизвикателство за производителите на електрически превозни средства, които се сблъскват с дефицит на материали за батерии, тъй като все повече държави се стремят да защитят своите природни ресурси. Мексико национализира находищата си на литий миналата година, а Индонезия забрани износа на никелова руда, ключов материал за батерии, през 2020 г.

"Това е най-добрият шанс, който имаме за преход към устойчива и развита икономика. Не можем да си позволим да го пропилеем“, заяви Борич в обръщение, излъчено по националната телевизия.

Бъдещите договори за литий ще се издават само като публично-частни партньорства с държавен контрол, разясни той.

Правителството няма да прекрати настоящите договори, но се надява компаниите да бъдат отворени за държавно участие, преди концесиите да изтекат, заяви той, без да назовава Albemarle и SQM, съответно №1 и №2 производители на литий в света.

Договорът на SQM трябва да изтече през 2030 г., а този на Albemarle през 2043 г.

SQM, официално наречен Sociedad Quimica Y Minera de Chile, и Albemarle доставят продукцията си на Tesla Inc, LG Energy Solution Ltd и други производители на електромобили и батерии.

Albemarle обяви, че съобщението няма да има "никакво съществено въздействие върху нашия бизнес" и ще продължи разговорите за инвестиране в по-нататъшен растеж и използване на нови технологии в Чили.

Съобщението от Чили не предизвика обрат в цените на лития, които се сринаха с повече от 70% от пика си през ноември поради отслабването на търсенето на електромобили в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, отбелязва агенцията.