Часове преди изтичане на крайния срок, победилите партии на парламентарните избори в Черна гора се договориха за съставянето на ново правителство, съобщава скопското електронно издание "Локално“.

Новият кабинет в Подгорица ще бъде формирано от Демократичния фронт, Демократите, ГП УРА и по-малки партии, които се обединиха в коалиции за изборите. Мандатът за съставянето на правителството ще бъде връчен на председателя на "Демос“ Миодраг Лекич.

Споразумението между партиите бе постигнато малко преди изтичането на крайния срок, в който президентът на Черна гора Мило Джуканович трябваше да връчи мандат. Държавният глава ще бъде официално информиран за предложението за мандат и се очаква да отговори на него до края на деня.

Това ще бъде третото правителство на Черна гора от изборите на 30 август 2020 г. насам. В този период общо три коалиции успяха да изместят Демократическата партия на социалистите след 30 години управление.

Парламентът на Черна гора гласува недоверие на експертното правителство, оглавявано от Здравко Кривокапич, а следващият кабинет – на Дритан Абазович, имаше същата съдба след малко над 100 дни работа.

Новото правителство ще бъде ръководено от Миодраг Лекич, който е неутрално и "помирително“ решение на политическите партии. Той е политолог, дипломат и депутат в парламента на Черна гора. Основател и лидер на либерално-консервативната политическа партия "Демос“. Роден е през 1947 г. в Бар и е завършил Факултета по политически науки в Белград, специалност Международни отношения.