В Букурещ започва тридневен маратон от дипломатически събития на високо ниво, организиран по повод срещата на външните министри от 30-те страни-членки на НАТО, съобщава ТАСС.

В рамките на днешния ден ще се проведе стеснен формат на Мюнхенската конференция по сигурността. По данни на румънското външно министерство събитието ще се превърне в "дискусионна платформа за насочване на дискусиите на срещата на външните министри на НАТО“. Срещата ще събере над 75 високопоставени представители от повече от 25 държави - настоящи и бивши служители, известни експерти и общественици. Срещата в Букурещ се провежда преди Мюнхенската конференция по сигурността през февруари 2023 г. Такива срещи се организират от 2009 г. веднъж или два пъти годишно, като последната се проведе във Вашингтон през май 2022 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пристигнат в Букурещ, за да присъстват на срещата на външните министри на НАТО. Същия ден Столтенберг ще се срещне с румънския президент Клаус Йоханис, а във вторник сутринта ще говори на откриването на "Букурещкия форум“, организиран от Института "Аспен“ и Германския фонд "Маршал“. Американското посолство в Букурещ съобщи, че Блинкен ще се срещне с румънския президент, външния министър Богдан Ауреску и Столтенберг, но не уточни датите на планираните дискусии.

Централното събитие на дипломатическия маратон в Букурещ - срещата на външните министри на НАТО - ще се проведе на 29-30 ноември. На нея са поканени Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова, Украйна, Финландия и Швеция. Срещата ще включва четири сесии, посветени на изпълнението на решенията от Мадридската среща на върха на Алианса, войната в Украйна и енергийната сигурност.Украинският външен министър Дмитрий Кулеба ще участва във второто заседание (работна вечеря) на 29 ноември.

Срещата е първата по рода си, организирана от Румъния, откакто страната се присъедини към НАТО през 2004 г., и втората официална среща на Алианса след срещата на върха в Букурещ през 2008 г. На нея за първи път ще се анализира етапът на изпълнение на решенията, взети на срещата на върха в Мадрид, и подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г. "Срещата също така ще даде възможност да се даде стратегическа оценка на глобалните предизвикателства пред сигурността на Алианса, произтичащи, наред с други неща, от зависимостта от държави, които не споделят същите ценности като съюзническите държави“, се пояснява в съобщение от румънското външно министерство.

В рамките на срещата, по инициатива на ръководителя на германската дипломация Аналена Бербок, се планира да се проведе дискусия на министрите на външните работи на страните от Г-7 и партньори за организиране на подкрепа за Украйна в областта на енергийните доставки.

Във видеообръщение Ауреску подчерта, че "за три дни Румъния ще стане столица на европейската и евроатлантическата дипломация“. По случай събитията Триумфалната арка в Букурещ е осветена в синьо и украсена със знамената на Румъния и НАТО.

"Срещата в Букурещ е допълнителна възможност за популяризиране на приоритетите на Румъния на ниво НАТО и стратегическото значение на Черно море..., както и за бързо изпълнение на всички решения за укрепване на Източния фланг на НАТО, в т.ч. в Румъния“, подчерта ръководителят на румънската дипломация в интервю за Agerpres.

"Ролята на Румъния е възможно най-прагматична и конкретна – от безусловна подкрепа за 2,9 милиона бежанци от Украйна, които пресякоха румънските граници, до широко участие в неутрализирането на последиците от тази криза, включително проблема с транзита на украинско зърно и селскостопански продукти до трети. страни“, добави той.