Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз ще обсъдят на планирана среща в Брюксел 10-ия пакет от санкции срещу Русия, който се очаква да бъде въведен до 24 февруари, първата годишнина от началото на войната в Украйна. Освен това се очаква да бъде засегната и темата за разширяването на Европейския фонд за мир с цел увеличаване на доставките на оръжие за Украйна . В срещата ще участват министрите на външните работи на Украйна и Молдова Дмитрий Кулеба и Николай Попеску. Министрите ще обмислят и налагането на допълнителни санкции срещу Иран, припомнят водещите медии на Стария континент.

По-рано източник от Европейската външна служба заяви пред журналисти, че "санкциите няма да бъдат одобрени в понеделник, дискусиите все още продължават“. Друг източник увери, че страните от Общността са се отказали от опитите си да приемат ограничения върху руския ядрен сектор и износа на руски диаманти за ЕС.

На свой ред изданието Politico съобщи, че редица страни от ЕС, начело с Унгария и Франция, са против забраната за сътрудничество с Русия в ядрената област. Забраната за износ на диаманти е блокирана от Белгия, която се страхува да не загуби диамантения бизнес в Антверпен.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел 10-ият пакет от санкции ще включва експортни ограничения за около 11 млрд. евро. Те уточниха, че пакетът ще включва по-специално електронни компоненти и оборудване с двойно приложение, които могат да се използват за направата на оръжия. Освен това ще бъдат въведени нови санкции срещу руски медии и няколко банки. Около 100 физически и юридически лица също ще попаднат в черния списък.

Министрите ще обсъдят разширяването на Европейския фонд за мир извън допълнителните 2 милиарда евро, договорени през декември, и цялостната реформа на неговата структура за оптимизиране на военните доставки за Киев. Според източник от Европейската външна служба Борел смята идеята на Естония за съвместни покупки на оръжие за Украйна за "много обещаваща“ по аналогия със съвместните покупки на ваксини срещу коронавирус от страните от ЕС. Дипломатът уточни, че "все още няма да има готови предложения за реформа в понеделник“, но "всички страни разбират тази необходимост и решенията ще бъдат взети в много близко бъдеще“.

От началото на конфликта ЕС вече е предоставил 3,6 млрд. евро на Украйна под формата на доставки на оръжия чрез Европейския фонд за мир.В същото време целият обем на този фонд, планиран за периода от 2021 до 2027 г., възлиза на около 5 млрд. евро, така че за да се запазят доставките за Украйна, макар и на нивото от 2022 г., ЕС трябва да разшири този инструмент тази година.

Освен Кулеба и Попеску, шахматистът Гари Каспаров е поканен на закуска с външните министри на ЕС, за да "сподели своята визия за това как изглежда ситуацията в Русия и как ЕС може да подкрепи руското гражданско общество“.