Европейските лидери все още не са постигнали консенсус относно времето за присъединяване на Украйна към Общността и поради тази причина президентът Володимир Зеленски го очаква хладен прием в Брюксел, коментират в редакцията на британския вестник The Financial Times.

Очаква се ръководителите на страните-членки на ЕС да признаят само "значителните усилия" на Киев за приемане на реформите, необходими за присъединяване към Европейския съюз, цитира изданието проектодокумент на Общността. Въпросът за момента на започване на официалните преговори за присъединяване на Украйна все още предизвиква значителни противоречия.

На този фон контрастира оптимизмът на някои високопоставени европейски служители и особено на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. "Нейната реторика е много рискована", коментира европейски дипломат пред изданието. "Това само ще доведе до разочарование, че процесът не напредва толкова бързо, колкото беше обещано“.

Присъединяването на Украйна към ЕС ще изисква инвестиране на огромно количество финанси и ресурси в продължение на десетилетия и промяна на цялата структура на общността, отбелязва вестникът. На първо място Брюксел ще трябва да преразгледа селскостопанската си политика. Второ, по-голямата част от средствата, предназначени за развитието на най-изостаналите региони на Европейския съюз, ще отидат за Украйна. Трето, промените в системата за вземане на политически решения, включително използването на правото на вето, също ще бъдат неизбежни.

Вестникът определя корупцията най-голямата пречка за присъединяване на Украйна към ЕС.

По-рано през деня в Брюксел започна двудневна среща на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз, чиято основна тема ще бъде конфликтът в Украйна. Зеленски също участва в нея.