Министрите на външните работи на страните от Общността ще обсъдят разширяване на Европейския фонд за мир отвъд договорените през декември допълнителни 2 милиарда евро за осигуряване на военни доставки за Киев. Това съобщи пред журналисти източник от Европейската външна служба, предава ТАСС.

"Ние ще обсъдим по-нататъшното разширяване на Европейския фонд за мир отвъд допълнителните 2 милиарда евро, договорени през декември, за да гарантираме непрекъснати доставки на оръжия за Украйна. Тази дискусия върви ръка за ръка с обсъждането на общата схема за организиране на по-нататъшна военна помощ за Киев“, цитира агенцията думите на източника.

В допълнение той отбеляза, че Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел смята "естонската идея за съвместно снабдяване с оръжия за Украйна, подобно на механизма за ваксините срещу коронавирус, като многообещаваща. Ето защо министрите ще проведат предварително обсъждане, на базата на което след това специалисти ще разработят технически предложения. Същото важи и за идеята за разширяване на Европейския фонд за мир. В понеделник няма да има готови предложения за реформа на Европейския фонд за мир от Върховния представител, но всички страни разбират тази необходимост и решенията ще се вземат в много близко бъдеще“.

Според източника ръководителите на външните министерства ще обсъдят и съвместни покупки на боеприпаси за Украйна.

От началото на конфликта ЕС вече е предоставил 3,6 милиарда евро доставки на оръжие на Украйна чрез Европейския фонд за мир.В същото време целият обем на този фонд, планиран за периода от 2021 до 2027 г., възлиза на около 5 милиарда евро, така че за да се запазят доставките за Украйна, макар и на нивото от 2022 г., ЕС трябва да разшири инструмента тази година.