Властите в Берлин забраниха издигането на руски знамена и символи на Мемориала на загиналите съветски воини в централния столичен квартал Тиргартен в чест на 78-ата годишнина от края на Втората световна война. Съответна забрана за берлинската полиция бе потвърдена от Висшия административен съд Берлин-Бранденбург, отбелязва германският телевизионен канал ZDF.

Съдът постанови, че не трябва да се показват Георгиевски ленти и знамена, както и флагове на Руската федерация и СССР. Така Върховният административен съд отмени предходно решение на Берлинския административен съд. В това отношение остават разпоредбите на столичната полиция, се казва в съобщението. Решението не подлежи на обжалване.

Преди това Административният съд отхвърли забраната за украински знамена и символи в съкратеното производство. В този случай берлинската полиция се отказа от обжалване на решението.

На 8 май 1945 г. Втората световна война в Европа завършва с безусловната капитулация на Вермахта. Първоначално полицията издаде забрана за знамена и символи както на Русия, така и на Украйна, поради опасения от конфликти. Полицията мотивира общото си постановление с осигуряването на "достойно почитане на загиналите войници от бившата съветска армия".