Парламентът на Берлин обсъжда разрушаването на вилата на Паул Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата и просвещението на Нацистка Германия (1933 – 1945), съобщава вестник BILD.

Имението от 30 жилищни и 40 сервизни помещения с бункер и кино се намира близо до езерото Богензее, на 15 километра северно от федералната германска столица. Наричали го "любовното гнездо“ на Гьобелс, защото той прекарвал време там с любовниците си. По времето на ГДР наблизо е създадено училище на "Съюза на свободната немска младеж“ (FDJ, аналог на пионерите в СССР). От 2000 година целият комплекс не работи, но годишно се харчат 200-300 хиляди евро поддръжката му, без да се броят еднократните разходи от няколко милиона за ремонтирането му.

Парите се отпускат от бюджета на Берлин. Затова Свен Хайнеман от Камарата на депутатите поиска целият комплекс да бъде съборен и залесен. Според законодателя, ако сградите са наистина ценни, те трябва да бъдат закупени за едно евро и поддържани от властите на Германия, федералната провинция Бранденбург или местния окръг Барним. Ръководителят на района Даниел Курт смята, че сградите имат историческа и архитектурна стойност, така че трябва да бъдат запазени.

Няколко опита да се намерят купувачи за комплекса край Богензее завършват без успех, включително и защото реконструкцията му ще изисква стотици милиони евро. През декември 2023 година руските медии разпространиха информация, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е купил вилата на Гьобелс. В Киев категорично отрекоха твърденията.