В Белгия започва производство по процеса срещу 10 мъже, обвинени за терористичните атаки в Брюксел от 22 март 2016 г., при които загинаха 32 думи, а над 300 други бяха ранени, предава Reuters.

Повече от шест години след атаките, съдията по делото Лорънс Масарт ще потвърди самоличността на всички страни по делото, включително обвиняемите и адвокатите, представляващи около 1000 души, засегнати от атаките, отговорност за които пое терористичната групировка "Ислямска държава“. След това тя ще се обърне към журито, избрано от група от 1000 белгийци миналата седмица в процес, продължил 14 часа.

Делото за атентатите в Брюксел има ясни връзки с френския процес за атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г. Шестима от обвиняемите в Брюксел бяха осъдени на затвор между 10 години и доживотен затвор във Франция през юни. Процесът в Белгия ще бъде различен по това, че ще се решава от съдебни заседатели, а не от съдии.

Двойните атентати на летището в Брюксел и третата бомба в метрото на града на 22 март 2016 г. убиха 15 мъже и 17 жени - белгийци, американци, нидерландци, шведи и граждани на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Индия, Перу и Полша.

Деветима мъже са обвинени в множество убийства и опити за убийства в терористичен контекст, с потенциални доживотни присъди, а всичките 10 са обвинени в участие в дейностите на терористична групировка.

Сред тях са Мохамед Абрини, който според прокурорите е отишъл на летището с двама атентатори самоубийци, но е избягал, без да взриви куфара си с експлозиви, и Осама Крайем, шведски гражданин, обвинен, че е планирал да бъде втори атентатор в метрото на Брюксел.

Салах Абдеслам, главният заподозрян в процеса в Париж, също е обвиняем, заедно с други, за които прокурорите твърдят, че са били подслонили или са помагали на определени нападатели. Един от 10-те предполагаеми атентатори е в Сирия и ще бъде съден задочно.

В съответствие с белгийската съдебна процедура обвиняемите не са декларирали дали са невинни или виновни.

Очаква се прокурорите да започнат да четат обвинителния акт от 486 страници във вторник, преди да започнат изслушванията на около 370 експерти и свидетели.

Процесът в бившето седалище на НАТО се очаква да продължи седем месеца и се оценява на най-малко 35 милиона евро.