В Беларус започва задочен процес срещу Светлана Тихановская и още четирима опозиционни активисти, като сред обвиненията срещу тях фигурират такива за държавна измяна, предава Reuters.

"Тихановская, докато бе на територията на Република Литва, се обяви за победител на последните избори... и единствен национален лидер, избран от беларуския народ“, обявиха от Генералната прокуратура на Беларус.

В изявление за агенцията, направено от швейцарския курорт Давос, Тихановская сподели, че не очаква процесът срещу нея да бъде справедлив.

"В Беларус няма честни процеси. Ние живеем в абсолютно беззаконие, така че утрешният процес ще бъде фарс и шоу, но не и истинско правосъдие“, подчерта Тихановская в интервю за Reuters, дадено в кулоарите на Световния икономически форум.

40-годишната Тихановская избяга от Беларус след масовите протести през 2020 г., последвали обявяването на резултатите от президентските избори. Тя бе основният съперник на действащия държавен глава Александър Лукашенко за висшия държавен пост и го обвини в манипулиране на резултатите от вота. Ако бъде призната за виновна, Тихановская може да получи присъда до 15 години лишаване от свобода.

Ден преди да започне процесът срещу съпруга на Тихановская, 44-годишен видео блогър, който бе арестуван през 2020 г., припомня агенцията.