В Беларус започва процеса срещу носителя на Нобелова награда за мир Алес Беляцки, който е изправен пред 12 години затвор по дело, което неговите съюзници разглеждат като политическо възмездие за правозащитната му дейност, предава Reuters.

60-годишният мъж, който е съосновател на правозащитната група"Вясна-1996“, е един от най-известните от стотиците беларуси, които бяха хвърлени в затвора по време на жестоко потушаване на антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2020 г., обяснява агенцията.

Беляцки, който сподели Нобеловата награда за мир с руската правозащитна група "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи през октомври, бе арестуван през 2021 г. заедно с двама колеги от "Вясна-1996".

Триото е заплашено от седем до 12 години затвор по обвинения във финансиране на протести и контрабанда на пари. Беляцки не е коментирал публично обвиненията и на адвоката му е забранено да разкрива информация по делото.

Четвърти правозащитник, избягал от Беларус, е задочно обвинен по същото дело.

"Вясна-1996“ пое водеща роля в предоставянето на правна и финансова помощ на стотици беларуси, които бяха хвърлени в затвора по време на масови протести, които избухнаха, когато дългогодишният лидер Александър Лукашенко, на власт от 1994 г., обяви съкрушителна изборна победа през 2020 г.

"Обвиненията срещу нашите колеги са свързани с тяхната правозащитна дейност, с предоставянето на помощ на жертвите на политически мотивирано преследваните“, увериха от групата по случая.

Около 50 000 души са били задържани в Беларус за участие в протести или критики към властите от 2020 г., твърдят правозащитни групи.