В Беларус е започнала внезапна проверка на готовността на съединенията и частите на въоръжените сили за изпълнение на поставени задачи, е посочила пресслужбата на Министерството на отбраната на републиката в канала си Telegram.

"Днес започна внезапна проверка на готовността на формированията и военните части от Въоръжените сили за изпълнение на задачите по предназначение", се посочва в съобщението на беларуското ведомство.

Отбелязва се, че в проверката участват военни части и подразделения на оперативните командвания, силите за специални операции, ракетните войски и артилерията, военновъздушните сили и войските за противовъздушна отбрана. "На първия етап ще бъдат отработени въпросите за оперативното заемане на определените райони, инженерната им подготовка, организирането на охраната и отбраната и застъпването на бойно дежурство“, съобщават от Министерството на отбраната.

Според беларуското военно ведомство в бъдеще военните части и подразделения ще трябва да изпълняват задачи по бойна подготовка. "За проверката ще бъдат използвани полигони и райони в Брестска и Гомелска области", се посочва в публикацията. Съобщава се, че през този период е възможно движение на военна техника по обществените пътища.