Основните събития в битката за Бахмут в момента се развиват в центъра на града близо до железопътния възел. Значението на позициите близо до гарата е доста голямо, защото овладяването на този квартал значително ще улесни за руснаците щурмът на западните покрайнини на Бахмут и ще принуди въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да изтеглят своите части зад улиците Чайковски и Леваневски, за да спасят живота на войниците, пише "Рибар“ в последната си сводка за събитията в най-горещата точка от руско-украинската война.

Съгласно данните на Telegram канала, щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер" напълно са овладели стадион "Авангард", за който се водеха боеве през последните дни, както и училище № 7 в околностите му, учителски колеж и селскостопански лицей на улиците Ковалская и Благовещенская .

Малко по-на север руснаците са напреднали от хотел "Атлантик“ от югоизток и църквата "Вси светии“ от североизток по протежение на горния парк, почти достигайки Салтовския месокомбинат и Бахмутската автогара.

Според информацията на "Рибар“ в момента продължават ожесточени боеве край жп гарата, където формированията на ВСУ са разположили щурмова група за задържане на позициите. На север, след завземането на полицейския участък, "вагнеровците" атакуват районите в близост до местния затвор.

Както пишат от Telegram-канала, според някои съобщения щурмовите отряди на ЧВК успешно са изтласкали формирования на 24-ти отряд "Айдар“ на 53-та омбр на ВСУ от околностите близо до стелата на МиГ-17 в югозападната част на града. Сега украинците са се изтеглили на север от самолета.

Едновременно с това, един от най-големите украински Telegram-канали – "Резидент“, разбира от свой източник в канцеларията на президента Володимир Зеленски, че командващият Сухопътните войски на ВСУ Александър Сирски е докладвал на държавния глава за изтеглянето на ВСУ зад жп гарата в Бахмут и тежките боеве в града.

Украинската армия продължава да държи западните квартали, но руснаците п news pic 2
©
росто унищожават сградите една след друга с артилерия и ракети. Кабинетът на президента е поставил задача да се задържат позициите още две седмици, докато тече подготовка за пролетното контранастъпление.

По-рано, на 4 април, "Резидент“ пише, че ВСУ са принудени да се оттеглят зад жп гарата на Бахмут, поради трудности с логистиката и тежки боеве. За три дни украинците са загубили 10% от града.

Както отбелязват от Telegram-канала, руските войски в Бахмут постоянно правят полуобхвати на райони, опитвайки да обкръжат украинските части. За да предотврати това, командването на ВСУ е принудено да дава заповеди за изтегляне от позициите.

Както стана ясно, руснаците използват тактическото обкръжение на Бахмут, за да попречат на ВСУ спокойно да вкарат резерви в града и да снабдят групировката с боеприпаси и продоволствия. Това се доказва отново от поредното видео от "пътя на смъртта“, през който украинците трябва да докарват резерви и да снабдяват своя гарнизон, или да излизат извън града.