"Шпионският скандал около бивши офицери от разузнаването и тяхното сътрудничество с бившия член на борда на Wirecard Ян Марсалек (сочен за лидер на българите, обвинени в шпионаж във Великобритания) достигна ново ниво на ескалация. Бивш служител за защита на конституцията на Австрия Егисто Отт е арестуван в петък (29 март) по подозрение в шпионаж", пишат редища австрийски медии, сред които APA, Falter, Der Standard.

Името на Отт е свързано и със следенето на българския журналист Христо Грозев.

Според данни на прокуратурата във Виена, наред с други обвинения, срещу Отт се води разследване за злоупотреба със служебно положение и тайно разузнаване в ущърб на Австрия.

Както съобщава Der Standard, твърди се, че той е предал съдържанието на мобилните телефони на висши служители на руски шпиони.

"Шпионският скандал около бивши офицери от разузнаването и тяхното сътрудничество с бившия член на борда на Wirecard Ян Марсалек достигна ново ниво на ескалация. Очевидно огледалното съдържание на смартфоните на трима (бивши) висши служители от Министерството на вътрешните работи е било предадено на руските тайни служби. Твърди се, че предаването е извършено през лятото на 2022 г. от бившия конституционен служител Егисто Отт", посочва Der Standard.

Твърди се, че информацията за предаването на съдържанието на смартфона, вероятно на руската служба за вътрешно разузнаване ФСБ, е дошла от Великобритания преди няколко седмици. Там е разследван бившият мениджър на Wirecard Ян Марсалек, за когото се твърди, че е сътрудничил на руските служби повече от десетилетие.

Твърди се оюе, че Марсалек е командвал група български агенти, които освен всичко друго са шпионирали за Русия във Великобритания. Британските следователи са осигурили множество чатове между Марсалек и неговите подчинени.

Мобилни телефони във ФСБ

Откраднатите смартфони са на Михаел Клойбмюлер, който дълги години е бил началник на кабинета в Министерството на вътрешните работи, на Михаел Такач, понастоящем директор на Федералната полиция, и на Гернот Майер, директор на Федералната служба за имиграция и убежище.

Според близки до тях източници още преди няколко дни засегнатите са били информирани, че "мобилните им телефони" са задържани от руските тайни служби.

Трите мобилни телефона са станали жертва на инцидент през 2017 г: По време на пътуване на служители на Министерството на вътрешните работи кану се е преобърнало и смартфоните са паднали във водата. След това ИТ техник от Службата за защита на конституцията е бил помолен да поправи служебните мобилни телефони. Той очевидно е направил копия на устройствата и ги е предал на Егисто Отт и други лица - срещу него също се води разследване.

Чатовете от смартфона на Клойбмюлер също са били предадени на прокуратурата и на медиите, като например Zackzack.at на Петер Пилц и Der Standard. Те доведоха до разследвания срещу Клойбмюлер и бившия министър на вътрешните работи Волфганг Соботка по подозрение в корупция, въпреки че делото срещу последния вече е прекратено.

Срещу Отт се води разследване от около седем години и той е обвинен в редица престъпления. По същество прокуратурата подозира, че Отт е злоупотребил със служебното си положение на служител по защита на конституцията, за да получи достъп до данни и да ги продава. Поръчител е бил бившият ръководител на отдела BVT Мартин Вайс, който от своя страна е бил на заплата при Ян Марсалек. По данни на прокуратурата във Виена е арестувано и второ лице. Говорителката на ведомството Нина Бусек обаче засега не е пожелала да потвърди кое е това лице. Все още не е ясно дали ще бъде подадена молба за предварително задържане. По принцип прокуратурата разполага с 48 часа, за да направи това - т.е. до Великден (31 март).

Връзка с Ян Марсалек

Едномесечно разследване на Der Standard, Spiegel и ZDF неотдавна е разкрило, че Марсалек вероятно е поддържал контакти с руски разузнавачи в продължение на десетилетие. Смята се, че Марсалек вече е работил с Русия по времето, когато е бил член на управителния съвет на германския доставчик на финансови услуги Wirecard. След грандиозния крах на групата роденият във Виена мъж избяга в Русия, където сега живее под нова самоличност и очевидно продължава да работи за руските служби. Отт винаги е отричал да е шпионирал за Русия и за него важи презумпцията за невинност. Точната причина за ареста не можеше да бъде установена в петък. Отт вече е бил в ареста през 2021 г., но впоследствие е бил освободен.

Разследващите приписват на Отт, заедно с бившия ръководител на отдела на Мартин Вайс, "клетка", която е изнасяла тайни от името на Марсалек и е саботирала собствения му работодател.