Стотици активисти в неделя следобед излязоха в центъра на Ереван, за да поискат излизане на Армения от оглавяваната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ), предава ТАСС. Това се случва на фона на посещението в страната на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, която обвини Азербайджан за последната ескалация на границата между държавите в Южен Кавказ.

"Ние сме се събрали тук с едно единствено искане - да изискаме от нашето правителство, да го подкрепим, да се оттеглим от ОДКБ. След това ще започнем преговори с нашите истински съюзници за възможностите за гарантиране на сигурността на страната ни“, Това каза социологът Карен Саркисян, един от участниците в протеста.

В протеста участват и членове на партията "Национален обединен полюс“, която е политическото крило на паравоенната групировка Сасна Црер.

В момента в Армения се намира група от мисията на ОДКБ, ръководена от генерал-полковник Анатолий Сидоров, която пристигна в републиката в четвъртък на фона на изостряне на ситуацията на границата с Азербайджан.

Във вторник вечерта арменското министерство на отбраната съобщи за обстрел на населени места в страната от въоръжените сили на Азербайджан. Баку заяви, че това е отговор на провокации от Ереван. По-късно Азербайджан обяви, че е постигнал споразумения за прекратяване на огъня, но Армения обяви, че обстрелът продължава. Съветът за сигурност на Армения проведе извънредно заседание, на което беше решено да се потърси помощ от Русия, за да се използват разпоредбите на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, както и на ОДКБ и Съвета за сигурност на ООН. Засега Русия отказва да възприеме позицията на Ереван и се опитва да намери дипломатическо решение на конфликта.