Съпругата на бившия канцлер на Германия (1998-2005) Герхард Шрьодер, Сео Йон Ким-Шрьодер, е била освободена от работа в компанията NRW.Global Business, след като тя и съпругът й са присъствали на прием, организиран от руското посолство в Берлин на 9 май на по случай 78-ата годишнина от края на Втората световна война, съобщава вестник BILD.

"Ким-Шрьодер бе незабавно освободена от позицията си и трудовото й правоотношение с NRW.Global Business ще бъде прекратено без предизвестие“, обяви Мона Нойбаур, говорител на Министерството на икономиката на федералната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Съпругата на бившия канцлер е работила за NRW.Global Business като представител в Южна Корея. NRW.Global Business, според Нойбаур, е предупредила Ким-Шрьодер няколко пъти, че представителите на компанията не трябва да говорят публично по политически чувствителни теми, по-специално по отношение на текущите събития в Украйна.

На 9 май в руското посолство в Германия се състоя тържествен прием по повод 78-ата годишнина от края на ВСВ. На него присъстваха Герхард Шрьодер и съпругата му, съпредседателят на "Алтернатива за Германия“ (AfD) Тино Хрупала и председателят на комисията по опазване на климата и енергетика на Бундестага Клаус Ернст. Освен това на приема присъстваха бившият ръководител на Държавния съвет на ГДР Егон Кренц, политикът от АзД Александер Гауланд, както и дипломатически представители на държави от Азия, Латинска Америка, Африка и Близкия Изток.

В Германия Шрьодер е критикуван за тесните си връзки с Русия. По-рано бюджетната комисия на Бундестага одобри молбата на управляващите партии с искане бившият канцлер да бъде лишен от някои от привилегиите, които според закона се финансират от данъкоплатците. На 4 май Административният съд на Берлин отхвърли иска на Шрьодер и потвърди решението на Бундестага да лиши бившия канцлер на Германия от някои привилегии.