Президентът на Унгария Каталин Новак освободи от длъжност началника на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Русзин-Шенди Ромулуш, съобщава Telex.hu. Съответният указ е публикуван в Държавния вестник на страната, а решението, взето по предложение на Министерството на отбраната, влиза в сила незабавно.

Роденият през 1973 г. Ромолуш бе назначен за командир на унгарските отбранителни сили през 2021 г. и стана най-младият човек, заемал този пост. Преди това от 2019 г. до 31 март 2020 г. е началник на кабинета на бившия министър на отбраната, а от 1 април 2020 г. до май 2021 г. е заместник-държавен секретар по политиката по човешките ресурси в Министерството на отбраната.

В съобщение, публикувано на сайта на военното ведомство, се отбелязва, че решението е взето "по предложение на министъра на отбраната на Унгария Крищоф Салай-Бобровницки“. Той е предложил на поста началник на Генералния щаб да бъде назначен генерал-лейтенант Габор Бьорьонди, който ръководеше унгарското военно представителство към НАТО и Европейския съюз в Брюксел. Причините за освобождаването на генерал Русзин-Шенди от поста не се посочват.