Бившият началник на германските разузнавателни служби, който беше уволнен по обвинение, че си е затворил очите за заплахата, представлявана от крайната десница, основа нова дясна партия в събота (17 февруари), като проведе учредителен партиен конгрес на лодка близо до старата столица на Германия Бон, съобщава Euractiv.

Werteunion, или Съюзът на ценностите, се оглавява от Ханс-Георг Маасен, който беше освободен от поста ръководител на Германската служба за защита на конституцията (BfV) през 2018 г.

Маасен беше принуден да подаде оставка, след като първоначално постави под съмнение автентичността на видеозапис, показващ как крайнодесни екстремисти преследват мигранти в източния град Кемниц, заявявайки, че може да е фалшифициран.

По-късно той смекчи това, като каза, че тълкуването на видеото е под въпрос, а не неговата автентичност, но това не беше достатъчно, за да потуши недоволството, довело до неговото напускане.

Оттогава адвокатът стана известен с все по-радикалния си коментар за имиграцията, превръщайки се в герой за десницата.

Самият Маасен, бивш член на опозиционната Християндемократическа партия, сега е под наблюдение от управляваната от него агенция за сигурност, съобщи самият той миналия месец.

Werteunion, някога организация свързана с Християндемократите, сега ще се бори за място с Алтернатива за Германия (АзГ), която оглавява проучванията в някои източни провинции.

Докато всички останали партии изключиха възможността да работят с АзГ, Маасен наскоро каза, че би бил готов да подкрепи техните законодателни предложения, ако имат смисъл – въпреки че изключи възможността за коалиция с партията.