Епидемията от холера, която отне живота на 29 души в Сирия, представлява опасност по цялата фронтова линия на 11-годишната война в страната и поражда опасения в претъпканите лагери за разселени лица, в които няма течаща вода и канализация, съобщи Reuters.

Първите случаи на холера бяха открити на 5 септември в провинция Дейр аз-Зор, след което се разпространиха и в другите райони на страната.

За първи път епидемията се свързва със замърсена вода в близост до река Ефрат, но сега се разпространява из цялата страна, като се съобщава за случаи в контролирани от правителството и бунтовниците региони. Общо досега са съобщени най-малко 2000 случая.

"Как да не се заразя с холера, като канализацията тече точно до палатката ни?", казва 60-годишната Собха ал-Джадуе, която живее в лагер за разселени хора в контролирания от бунтовниците регион Идлиб. "Вече не можем да спим или да седим заради миризмите. Преди няколко дни отпадните води се изляха в палатката ми."

Холерата се разпространява чрез поглъщане на заразена храна или вода и може да причини остра диария. Въпреки че повечето от засегнатите ще имат леки или никакви симптоми, холерата може да убие в рамките на часове, ако не се лекува, се казва на уебсайта на Световната здравна организация.

Във войната в Сирия са загинали около 350 000 души, откакто тя се разрази след бунтовете срещу президента Башар Асад през 2011 г. Според Световната здравна организация 55% от здравните заведения в страната не функционират заради войната.