Неделя, ранна утрин – в 06:46 местно време, както и у нас, близо до северната територия на остров Евиа (Евбея) и още по-близо до Същинска (Централна) Гърция е осъществено земетресение с магнитуд 4.1 съгласно оценка в Европейския център от 23 сеизмични станции, 4.2 според определение на Атинския геодинамичен институт от 109 регистрации. Дълбочината на източника е 5-10 км под земната повърхност. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). 

Епицентърът на земетресението е в акваторията на Егейско море, на няколко километра източно от градчето Камéна Вурла (около 2800 жители / 2011 г.), ном Фтиотида. Центърът на Атина отстои на 115 км от епицентъра, поради което там са усетени съвсем слаби сътресения само във високи сгради. Максималната интензивност на въздействие по всяка навероятност достига IV-V степен (паднали неустойчиви предмети от покъщнина и тук-таме комин в надпокривното пространство).

Според Атинската национална обсерватория земетресението с магнитуд 4.2 е последвано от слаби вторични трусове – в 06:51 с магнитуд 2.8, в 06:57 с магнитуд 2.3 и в 10:50 с магнитуд 1.8. Първият и третият от регистрираните афтершокове има условия да са усетени, макар съвсем слабо – източниците в двата случая са на 2-3 километра под земната повърхност. В следващите 29-30 чáса огнището “мълчи".