В четвъртък 45 минути след полунощ местно време (01:45 у нас) в регион Калабрия, Южна Италия, е усетено земетресение с магнитуд 4.3, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог.

Епицентралната област се намира в най-тясната част на Апенинския полуостров между Йонийско море на изток и Тиренско на запад. Няма предварителни трусове. Дванадесет чáса по-късно в същото огнище е регистриран трус с магнитуд 2.3.

Активната дълбочина в случая е около 35-36 километра под земната повърхност. Това обяснява липсата на изобилие от вторични трусове.

Обработката на сведенията, постъпили в сайта на Националния център в Рим, показва интензивност от IV степен в епицентъра (илюстрация). Под 10 съобщения от две селища на епицентрални разстояния, намиращи се на около 20 километра северно от епицентъра, свидетелстват за по-високата интензивност от V степен (масово пробуждане, паднали предмети, напуквания във вътрешността на строителни конструкции и на комини).

И така, осреднената максимална интензивност по време на станалото земетресение е от четвърта степен. В Катандзано (90612 ж.) и Марчедуза (450 ж.) в района на йонийското крайбрежие на Южна Италия са наблюдавани и ефекти от V степен: “започна да се тресе всичко", “силно раздвижване на леглото", “Много интензивен. Усетихме как всичко ясно се движи и удря." Поради нощния час на земетресението, то е усетено до разстояния от около 60-65 км, т.е. на територии с интензивност на въздействие не повече от III степен.