Усетени земетресения в Атина от остров Евиа през 2022 година. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Територията на южната ни съседка Гърция е в източния средиземноморски регион между Африканската и Евразийската плочи. Предмет на тази дописка са земетръсните серии в и около егейския остров Евиа (Евбея). Южна Гърция се намира върху Егейската плоча, която се движи в югозападна посока спрямо Евразийската плоча със скорост около 3 сантиметра в година, скорост по-голяма в сравнение с бързината на движения на територията на България. Само в днешния ден (четвъртък) броят на сеизмичните събития с магнитуд по-малък от 2.0 в разглеждания район е 14.

Столицата на Гърция не веднъж е подлагана на сътресения от трусове в североизточния квадрант. Това се случи и през 2022 година. Земетръсните източници, които въздействат на Атина се проявиха в годината в три групи по местоположение – континентална територия, остров Евиа – юг и остров Евиа – център.

През първото полугодие само едно слабо събитие (магнитуд 3.0) е усетено в столицата с интензивност от III и III-IV степен. Епицентърът му е в континентална Централна Гърция, на около 25 километра от столицата. В началото на ноември, отново в континентална Гърция недалеч от Неа Макри се случва слаб трус (магнитуд 3.3), който в Атина се усеща с интензивност от III степен. Подобен е случаят със земетресение на 10 декември (магнитуд 3.1), слабо усетено в Атина.

Атина изживява поредни земетръсни атаки – 24 на брой – от серия земетресения, станали в Южна Евиа между 28 и 30 ноември, 3 и 14-26 декември. Шест от земетресенията са с магнитуд 4.0-4.8, сред по-слабо усетените с минимален магнитуд 3.0. Реализират се на 55-65 км от столицата. Те се усещат в различни райони на града с интензивност от III до IV-V степен; максимално е сътресението по високи етажи по време на земетресение на 29 ноември с магнитуд 4.8 в 22:06 местно време.

В последните дни на 2022 – сряда, 28 декември, - ново земетресение с магнитуд 4.8 поставя начало на земетръсна активност в централните части на остров Евиа, в околностите на Халкида. Отстоянието на столицата е около 60 км, тъй като огнището е около западния бряг на Централна Евия (на илюстрацията – северно от Атина). Максималните сътресения в Атина са с интензивност от IV-V степен.

Така, за 2022 година в три посоки - север, изток и североизток от гръцката столица се активират сеизмични огнища, които продуцират 56 земетресения с магнитуд 3 и по-голям. От тях 55 процента са усетени в Атина през ноември и декември, като максималната интензивност е от IV-V степен по 12-степенната скáла. Сеизмичната активност по територията на остров Евия продължава през 2023 още пό на север – земетресение с магнитуд 4.4, станало в 22:03 на 4 януари, е слабо усетено (интензивност от III степен) в Атина на повече от 80 км от епицентъра.