Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев в четвъртък за срещи, имащи за цел да подчертаят подкрепата за Украйна с наближаването на първата годишнина от руската инвазия, предава Reuters.

Фон дер Лайен отбеляза напредъка в изпълнението на седемте препоръки и борбата с корупцията в Украйна на среща с представители на медиите в Киев, съобщава кореспондентът на Укринформ.

"По време на една ужасна война вие продължавате да постигате впечатляващ напредък, изпълнявайки седемте условия на Европейската комисия. Вашите органи за борба с корупцията работят ефективно и разследват случаи на корупция. Виждам също, че политическата реакция е много остра, че борбата с корупцията дава плодове“, подчерта фон дер Лайен.

Тя добави, че докато Украйна се присъединява към ЕС, Брюксел премахва бариерите между двете икономики и общества.

"Ние предлагаме на Украйна да се присъедини днес към основните европейски програми. Това ще даде на Украйна предимства, които ще я доближат много до статута на членка на ЕС“, заяви председателят на Европейската комисия.

Тя също така отбеляза, че Европейската комисия, заедно с украинското правителство, ще работят за изграждането на бъдещето на Украйна в ЕС.

"Не съм дошла сама, с мен дойде цял екип еврокомисари. Тази колегия на Европейската комисия и украинското правителство имат обща област на работа - сега имаме, може да се каже, общо работно място. Ние не само подкрепяме украинския народ, но и градим бъдещето на Украйна, а това е бъдещето в ЕС“, изтъкна фон дер Лайен.

"Европа е с Украйна от първия ден, защото знаем, че бъдещето на нашия континент се пише тук, в Украйна... Путин се опитва да отрече самото съществуване на Украйна като държава, но вместо това той поставя бъдещето на Русия в опасност. ЕС има много ясен сигнал – ние сме тук с вас от дълго време и ще подкрепяме Украйна, както винаги сме я подкрепяли“, увери председателят на Европейската комисия.

Както бе съобщено, днес в Киев ще се проведе среща на членовете на колегията на Европейската комисия, ръководена от президента на тази европейска институция Урсула фон дер Лайен, с правителството на Украйна. Темите за обсъждане ще бъдат подкрепата за Украйна в борбата с руската агресия, координацията на усилията за възстановяване на Украйна, продължаването на ключовите реформи и приближаването на Украйна към членство в ЕС.

В петък фон дер Лайен и председателят на 27-те национални лидери на Европейския съюз Шарл Мишел ще се срещнат с президента Володимир Зеленски.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова