Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изглежда има всички шансове за втори петгодишен мандат, а премиерът на Естония и бившият премиер на Португалия също са на опашка за висши постове, разкриха във вторник дипломати от ЕС и високопоставен служител на ЕС пред Reuters.

Лидерите на Европейския съюз ще се съберат в Брюксел в понеделник за първи съвместен преглед на изборите за Европейски парламент.

Очаква се те да постигнат неофициално решение относно пакет от длъжности, които включват също председател на срещите на върха на лидерите на ЕС и върховния представител по външните работи, преди потвърждението на среща на върха на ЕС на 28-29 юни, казват събеседниците на агенцията.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен остана най-голямата група на изборите, което означава, че тя ще определи кой ще бъде назначен на най-влиятелната длъжност в институциите на ЕС - ръководител на изпълнителната комисия.

С 13 национални лидери, принадлежащи към ЕНП, Германия, която ще подкрепи фон дер Лайен, и Франция, склонна да я подкрепи, тя ще има необходимото квалифицирано мнозинство - 15 от 27 държави, представляващи 65% от населението на ЕС.

Другите постове ще бъдат дадени на социалистите и демократите, втората по големина парламентарна група, и либералната "Обнови Европа“, които вероятно ще съживят своя управляващ съюз.

Бившият португалски премиер Антонио Коща е водещият кандидат за наследник на Шарл Мишел като председател на Европейския съвет, роля, която включва поддържане на връзка с лидерите на ЕС и председателство на срещи на върха на ЕС.

Новият премиер на Португалия Луис Монтенегро, който води дясна коалиция, каза, че ще подкрепи Коста, ако се кандидатира, а дипломати от ЕС заявиха, че той има подкрепата и на германския канцлер Олаф Шолц, социалдемократ.

Коща се оттегли като министър-председател миналия ноември заради разследване на предполагаеми незаконни действия при управлението на литиеви и водородни проекти от страна на неговото правителство, както и мащабен център за данни. Той отрича да е извършил нарушение.

"Някои в северните страни не харесват факта, че Коща е замесен в разследването за корупция, но всъщност няма никой друг, защото датските социалисти са твърде антиимиграционни“, казва дипломат от ЕС.

Либерал ще има право на третия ключов пост на върховен представител на ЕС по външната политика. Тук водещият кандидат е Кая Калас, министър-председателят на Естония, която заема ястребова позиция спрямо Русия, с която страната й граничи.

"Калас ще трябва да убеди южните страни, че няма да се фокусира твърде много върху Русия в работата“, твърди дипломатът от ЕС.

Председателят на Комисията ще се нуждае и от подкрепата на новия Европейски парламент, който заседава за първи път на 16 юли.

"Голям оптимист съм, че председателят ще бъде гласуван още на пленарната сесия през юли“, заяви високопоставен служител на ЕС, добавяйки, че това може да позволи на нова Комисия да започне работа през ноември.

Гладкото преминаване, ако бъде потвърдено, ще бъде в рязък контраст с 2019 г., когато лидерите на ЕС спореха седмици за постовете.