Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига днес в Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич ще посрещне Фон дер Лайен на летището в Ниш, а след това заедно ще посетят в Йелашница изграждащия се газов интерконектор Сърбия - България, предаде агенция Бета.

Фон дер Лайен ще разговаря поотделно с Вучич и със сръбския премиер Ана Бърнабич в Белград. Преди Белград, председателката на Европейския съюз ще разговаря в Сараево с членовете на тричленното мултиетническо президентство на Босна и Херцеговина и ще открие тунел, част от "Коридор 5", финансиран от ЕС.

В началото на обиколката си в страните от Западните Балкани в сряда Фон дер Лайен каза в Скопие, че ЕС е подготвил финансов пакет в подкрепа за Западните Балкани, за да помогне на региона да се справи с енергийната криза.

По време на вчерашното си посещение в Прищина Фон дер Лайен каза, че мястото на Косово е в ЕС и че евросъюзът е непълен без Косово, като оцени, че Прищина е постигнала голям напредък по европейския път.

Фон дер Лайен посети ще приключи обиколката си утре с посещение в Подгорица, Черна гора.