Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва на 29 октомври четиридневно посещение в страните от Западните Балкани, за да представи детайлите на Плана за растеж на ЕС за региона, предаде Tanjug.

Тя  ще посети Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

"Това ще бъде възможност за обсъждане на двустранното сътрудничество и особено за по-подробно представяне на плана на ЕС за растеж на Западните Балкани пред регионалните лидери“, съобщиха по-рано от Европейската комисия.

Председателят на ЕК ще се срещне днес в Скопие с президента на Северна Македония Стив Пендаровски, а утре сутринта с премиера Димитър Ковачевски.

След това тя ще отпътува за Прищина, където ще се срещне с президента и премиера на Косово Вьоса Османи и Албина Курти.

Фон дер Лайен ще бъде в Подгорица във вторник сутринта, където ще разговаря с президента на Черна гора Яков Милатович и министър-председателя в технически мандат Дритан Абазович.

По време на посещението си в Белград, където ще пристигне във вторник следобед, фон дер Лайен ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич.

В сряда в Сараево тя ще разговаря с членовете на президентството на Босна и Херцеговина и председателя на Министерския съвет Боряна Кристо. Фон дер Лайен ще провежда пресконференции по време на всички посещения, съобщи Европейската комисия.