Страните от Европейския съюз успяха да заменят намалените количества руски газ, без да прибягват до прекъсвания на електрозахранването. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Швеция, излъчена на сайта на ЕК.

"Русия отряза 80% от доставките на природен газ за Европа за осем месеца... ние компенсирахме намаляването на руския газ, като се обърнахме към надеждни доставчици. Успяхме да компенсираме без никакви прекъсвания на електрозахранването", подчерта Фон дер Лайен.

Основният източник на газ за Европейския съюз е неговият внос. През второто и третото тримесечие на миналата година ВПГ доставките доминират във външните покупки на "синьо гориво", като делът им е съответно 34% и 39%. В същото време през третия триместър той достигна исторически максимум. САЩ са основният доставчик на ВПГ за ЕС през тези две тримесечия, с дялове от съответно от 45% и 40%.

Миналата година Русия бе основният доставчик на газ за държавите от Общността.

По-рано унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европа губи, като се отказва от руските енергийни източници в полза на американските, тъй като е принудена да плаща за тях 5-10 пъти по-висока цена. Според него Европа трябва да зададе въпрос на "американските приятели" кой печели в тази ситуация.