Уралските бойци, действащи в състава на руската група войски "Център", са използвали т.нар. "плащове невидимки“ при нощните щурмове на селата Северное и Тоненкое, разказа пред РИА Новости командирът на взвода щурмовици с позивна "Призрак“.

"Нощем се криехме от "теплака“ (термовизор). Имам такъв "плащ невидимка“ срещу "теплака“ Чуете ли го да лети (дрон камикадзе), сядаш, като котка, седиш, криеш лицето си, той лети покрай теб, ако го нямаш, тогава се гмуркаш в землянката, където започват да те "анализират“ Колко пъти си правил така.Те (ВСУ) са започнали да хвърлят всичко, което могат, и тогава, мислейки, че сте мъртви, спират“, казва "Призрак“.

Боецът отбеляза, че една от трудностите по време на щурмови операции е да се приближиш незабелязано до вражеските позиции, поради което "плащовете невидимки“ според него са максимално полезни за всяко щурмово подразделение.

"Цялата трудност да стигнеш до тях беше, ако те "изгорят“... Ако не те "изгорят“, това е направо 5 точки: нападение за около 15 минути общо. Ако ви "изгорят“ или самите те излязат, видят, че групата се приближава към тях, докладват или разузнавачът (дрон) ви "изгори“, тогава започва забавлението. Въоръжените сили на Украйна сами откриват огън с картечници и автомати, влита камикадзе и започва бомбардировка с касетъчни боеприпаси“, допълва "Призрак“.

Превземането на селището Тоненкое на Авдеевско направление беше докладвано на Министерството на отбраната на Русия на 21 март. Сергей Шойгу, който тогава заемаше поста министър на отбраната, говори за завземането на Северное на 27 февруари.