Ураганът Иън се приземи на брега на американския щат Флорида с "катастрофална сила“ в нощта срещу четвъртък , отприщвайки мощни ветрове, проливни дъждове и коварно вълнение на океанския прибой, което го превърна в една от най-мощните бури в САЩ през последните години, съобщава Reuters.

Достигайки брега като ураган от категория 4 с постоянни ветрове до 241 км/ч, Иън бързо превърна идиличен участък от пясъчни плажове и крайбрежни градове в зона на бедствие, наводнена от морска вода.

Първите видеозаписи на яростта на бурята по местната телевизия и социалните медии показаха наводнения, които помитаха автомобили, почти достигайки покривите в някои населени места и разрушиха къщи, докато палмовите дървета бяха огънати почти наполовина.

Предвижда се до 76 см дъжд да падне в части от централна Флорида, докато бурята се придвижва към вътрешността, заплашвайки да причини обширни внезапни наводнения. Близо 2 милиона домове и фирми в цялата страна са били без ток един час преди залез слънце, съобщиха комуналните служби.

"Тази буря нанася удари на щата Флорида“, каза губернаторът Рон ДеСантис, който поиска от президента на САЩ Джо Байдън да одобри голяма федерална декларация за бедствие, предоставяща широка гама от спешна федерална помощ за целия щат.

Американските гранични власти съобщиха, че 20 кубински мигранти са изчезнали, след като лодката им е потънала край бреговете на Флорида, докато Иън се е приближавал до брега в сряда.

Няма незабавни официални съобщения за други жертви, свързани с бурята.

Неизвестен брой хора бяха блокирани в зони за евакуация с "висок риск“ и се нуждаеха от помощ, след като се противопоставиха на заповедите да търсят по-високо място, но спасителните екипи не успяха да стигнат веднага до тях, заяви губернаторът.

След като премина покрай Куба във вторник, оставяйки я без електричество с часове, Иън достигна сушата във Флорида в 21 часа сряда българско време близо до Кайо Коста, бариерен остров точно на запад от Форт Майерс, съобщи Националният център за ураганите на САЩ (NHC).

Пиковите скорости на вятъра на бурята го поставят малко по-малко от категория 5 по скалата на Сафир-Симпсън, максималната класификация.