Тропическата буря Берил донесе мощни ветрове и проливен дъжд в Югоизточен Тексас в понеделник, като уби най-малко трима души, наводни магистрали, затвори петролни пристанища, отмени повече от 1300 полета и прекъсна електрозахранването на повече от 2,7 милиона домове и предприятия, пише Reuters.

Берил, най-ранният регистриран ураган от категория 5 за сезона, отслабна от ураган, след като достигна крайбрежния тексаски град Матагорда с опасни бурни вълни и проливен дъжд, преди да се премести през Хюстън, съобщи Националният център за ураганите на САЩ (NHC). Агенцията отбелязва, че условията могат да породят торнадо в Тексас, Луизиана и Арканзас.

Бурята, която се очакваше бързо да отслабне, докато се придвижваше към сушата, премина през Ямайка, Гренада и Сейнт Винсент и Гренадини миналата седмица. Той уби най-малко 11 в Мексико и Карибите и преди да стигне до Тексас.

В американския щат 53-годишен мъж и 74-годишна жена загинаха при два инцидента от дървета, паднали върху домовете им в района на Хюстън в понеделник. Трети човек, служител на град Хюстън, отиващ на работа, се удави в подлез.