Амар Ал-Худайри, гуверньорът на Националната банка на Саудитска Арабия, която е най-големият акционер на Credit Suisse, подаде оставка само няколко дни след колапса на швейцарската банка Credit Suisse, съобщава Bloomberg.

Ал-Худайри, който пое банката през 2021 г., напуска "по лични причини“ и ще бъде заменен от главния изпълнителен директор на финансовата институция Саид Мохамед Ал-Гамди.

По-рано Ал-Худайри отказа да отговори на въпрос дали Националната банка на Саудитска Арабия ще бъде отворена за допълнителни инвестиции в Credit Suisse, ако има ново искане за допълнителна ликвидност.

Акциите на швейцарската банка паднаха до най-ниското си ниво след коментарите му. Това допринесе за последващ спад в цените на акциите на всички европейски банки, припомня агенцията.

Няколко дни по-късно UBS Group AG се съгласи да купи Credit Suisse в историческа сделка с посредничеството на правителството, целяща да овладее кризата на доверието, която започваше да се разпространява на световните финансови пазари. UBS предложи да плати 3,3 милиарда долара за своя конкурент в сделка за всички акции.

Националната банка на Саудитска Арабия, която е 37% собственост на държавния инвестиционен фонд на кралството, регистрира, че стойността на нейната инвестиция в Credit Suisse е спаднала с около 1 милиард долара за няколко месеца, след като тя придоби приблизително 9,9% дял миналата година за 1,4 милиарда франкове.

Ал-Худайри прекарва кариерата си в саудитския финансов сектор, ръководейки някои от водещите институции в кралството. Бил е председател на Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley в Саудитска Арабия.

Страховете от световна финансова криза се засилиха след фалита на две банки в САЩ и придобиването на Credit Suisse от най-голямата швейцарска банка UBS.