В интервю за американския вестник The Washington Post министърът на отбраната на Обединеното кралство допусна връщането на Кримския полуостров под контрола на Украйна – при това до края на годината.

Според по-рано изтеклите документи на Пентагона, служители на американското разузнаване са предположили, че Украйна, като част от бъдеща контраофанзива, ще постигне само скромен успех в деокупацията. Макар американски служители да твърдят, че ситуацията се е подобрила оттогава насам, те също предполагат, че дори повторното завладяване на малки територии може да повлияе на военните планове на Русия.

Уолъс от своя страна гледа по-оптимистично на текущите действия на Украйна на бойното поле. Според него има реална възможност украинските въоръжени сили да си върнат успешно Крим тази година, тъй като необходимото оборудване на руснаците е на изчерпване.

"Видяхме на бойното поле, че ако руските войски бъдат ударени на точното място, те всъщност се сриват. Може да хвърлят хиляди млади хора на смърт, както и правят, но не могат да "измислят“ танкове и оръжейни системи, които им трябват“, обясни британският военен министър.