Броят на починалите от COVID-19 в най-засегната от пандемията държава в света – САЩ, надхвърли 800 000 души. Това показват последните данни от Университета "Джон Хопкинс“, цитирани от френския вестник Le Figaro. Отбелязва се, че жертвите на коронавируса в страната са повече, отколкото наброява населението на цели американски щати – като Северна Дакота или Аляска например. Прагът от 700 000 починали беше прекрачен на 2 октомври, припомня изданието.

Около 450 000 смъртни случая са регистрирани в страната през 2021 г., въпреки че ваксините започнаха да се прилагат от декември 2020 г. и станаха широко достъпни през пролетта на настоящата година. В момента САЩ регистрират средно 1150 смъртни случая от COVID-19 на ден, според данни от Центъра за превенция и контрол на заболяванията (CDC). По-голямата част от тях са неваксинирани хора. Около 72% от населението на САЩ е получило поне една доза от ваксина срещу коронавируса, по-малко от много страни, включително от Франция.

"Докато преминаваме символичния крайъгълен камък на 800 000 американци, починали от COVID-19, ние си спомняме всеки човек, живота, който е живял, и се молим за техните близки“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в изявление. "Знам какво е да имаш празен стол около кухненската маса, особено през празничния сезон, и сърцето ми се къса за всяко семейство, което преминава през тази болка“, добави той.

Във вторник вечерта (местно време) членовете на Конгреса почетеха с минута мълчание загубените животи. "Ще помним, че 800 000 любими хора не са стигнали дотук: изгубен баща или дядо, майка или баба, приятел, познато лице в квартала“, каза лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър в прессъобщение. "Всички познаваме някой, който е починал от тази болест“.



Превод и редакция: Тереза Герова