Артилерийски части на Западния военен окръг (ЗВО) с точечни удари от гаубици Мста-Б и Д-30 са унищожили позициите на Въоръжените сили на Украйна, от които е обстрелвана Белгородска област, съобщава РИА Новости, като се позовава на данни от Министерството на отбраната в Москва.

От ведомството уточняват, че в допълнение към унищожаването на позициите на украинската  артилерия, са разрушени и отбранителни съоръжения, а също така са унищожени оръжия, складове за боеприпаси, въоръжение и техника на ВСУ.

"Работихме по взводен опорен пункт. Целта беше унищожена. По втората цел имаше оператор на БпЛА. Целта също беше унищожена. Унищожаваме взводни опорни пунктове, които са разположени по нашата граница. Те също така извършват разузнаване на наша територия и обстрелват наша територия, нашите цивилни и нашите населени места“, казва във видеото един от военнослужещите на Русия.

Той поясни, че разузнаването първо докладва за идентифицираната цел. След това подразделението отива на огнева позиция и отработва с корекции с помощта на дронове и с разузнаване.

Командирът на батареята с позивна "Кама" заявява във видеозаписа, че противникът сменя позициите си няколко пъти на час. Освен това украинските военни могат да нанасят удари по едно населено място от различни страни.

"Нашата задача е да унищожаваме вражеска жива сила, бронирани превозни средства и други цели, които нашето командване определи... Когато унищожаваме цели, нашите командири ни казват, че им помагаме много. Те дори ни показват видеоклипове от хеликоптери, които насочват нашите артилерия", добави командирът на оръдие Д-30 с позивна "Следак".

Ден по-рано държавният глава на Руската федерация Владимир Путин предупреди, че ако обстрелът от украинска страна не бъде преустановен, в Москва ще обмислят вариант за създаване на "санитарна зона“ в Украйна.