Гръко-католическата църква (Униатска) на Украйна обяви, че ще премине към нов календар, според който Коледа ще се празнува на 25 декември, а не на 7 януари, на фона на усилията на украинските институции да прекъснат културните връзки с Русия, предава Reuters.

Ходът на Украинската гръкокатолическа църква, която наброява малко под една десета от украинците като богомолци, беше приветстван от министъра на културата Александър Ткаченко.

"Това решение е подходящо за изискванията на нашето време и общественото мнение“, написа той във Фейсбук, цитирайки резултатите от национално онлайн проучване, проведено от правителството.

Това проучване, проведено през декември 2022 г., показа, че 59% от над 1,5 милиона респонденти подкрепят преместването на коледните празненства до 25 декември, когато празникът се чества в Западна Европа и част от православните църкви, като например Българската православна църква.

Миналия месец Ткаченко изрази надежда, че всички църкви в Украйна ще се съгласят да празнуват Коледа на 25 декември.

Досега всички големи църкви в православна Украйна следваха Юлианския календар, който празнува Коледа на 7 януари. Това е и датата, на която Русия празнува празника.

Досега Униатската беше една от малкото църкви в света, които признаваха папската власт, като същевременно следваха Юлианския календар, който Ватикана замени с изменения Григориански календар през 1582 г.

Предстоятелят на гръко-католическата църква на Украйна, архиепископ Святослав Шевчук, заяви, че празниците с фиксирана дата като Коледа ще се преместят в новия календар, но подвижните празници като Великден ще продължат да се празнуват според стария календар.