Лидерите на Европейския съюз не искат прекратяване на огъня в Украйна, за тях това е червена линия, която няма да прекрачат. Това заяви държавният секретар за двустранните отношения в унгарското външно министерство Тамаш Менцер пред Kossuth Radio.

Менцер подчерта, че унгарските дипломати са предложили в документите на ЕС, които се подготвят за годишнината от началото на войната в Украйна, да се включи призив за прекратяване на огъня и начало на мирни преговори. Въпреки това, според него, лидерите на ЕС в Брюксел са се отказали от това. "Те ясно показаха, че прекратяването на огъня е червена линия, това е неприемливо за тях, защото войната трябва да продължи".

Говорейки в ефира на телевизионния канал M1, Менцер подчерта, че се опитват да окажат натиск върху Унгария, за да я принудят да промени позицията си по отношение на конфликта в Украйна и да я убедят да достави оръжие на украинската армия. Унгарското правителство се опасява, че ако вече е взето решение за изпращане на танкове, а сега се говори за самолети, то утре някой в ​​ЕС ще предложи да изпрати там войски. Според държавния секретар "сега е въпросът дали войниците ще отидат там". "Няма да бъдем въвлечени в тази война, няма да изпратим оръжие и войници в Украйна“, отбеляза той.