Унгарският президент Каталин Новак е съобщила, че подава оставка, защото е "направила грешка" през април 2023 г., като помилва мъж, замесен в дело за педофилия. "Днес се обръщам към вас за последен път като държавен глава. Подавам оставка като президент на републиката", е заявила Новак по телевизионния канал M1.

През последните дни в Унгария избухна скандал, след като се оказа, че президентът на страната Каталин Новак преди посещението на папа Францис в Будапеща през април 2023 г. е удовлетворила молба за помилване на бившия заместник-директор на дом за деца, участвал в прикриването на престъпления, извършени от директора. Опозиционните партии призоваха Новак да подаде оставка.

Унгарският премиер Виктор Орбан внесе на 8 февруари конституционна поправка, която ще предотврати помилването на осъдени за престъпления срещу непълнолетни.

Орбан внесе поправката, след като опозиционните партии в Унгария засилиха натиска върху президента на страната Каталин Новак, след като тя помилва бивш заместник-директор на дом за деца, който е осъден на повече от три години затвор за съдействие и прикриване на случай на сексуално насилие, извършено от директора на институцията. Директорът на дома е осъден на осем години за насилие над най-малко десет деца в периода от 2004 до 2016 г.