Водещият евродепутат на унгарската управляваща партия "Фидес“ Тамаш Дойч говори за санкциите на ЕС срещу Русия, "лицемерието на левите политици“, замразяването на европейските средства на Будапеща и други в интервю пред унгарското издание Demokrata. Освен това той обвини Европейската комисия, че не защитава европейските интереси и пророкува, че континентът ще бъде залят от "дясна вълна“.

Речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС е била "разочароваща“, според Дойч. "Европейската комисия знае точно какво трябва да направи, за да разреши проблемите на Европа, но поради влиянието на неевропейски силови интереси и саморазрушителни идеологически съображения, тя прави обратното“, отбеляза политикът.

Според Тамаш Дойч "в Европа има сериозни политически сили, подкрепящи санкциите, но нито един гражданин, подкрепящ санкциите“. Той припомни, че когато Европейската комисия въведе енергийните санкции, от там са обещали, че мерките ще накарат Русия да прекрати войната, поставяйки я на колене. "Разбира се, те признаха, че могат да донесат и малки затруднения за Европа, но обещаха, че ще бъдат в границите на поносимото, че едва ли ще ги забележим“, добави той.

Евродепутатът отбеляза, че макар санкциите да са проблем за руснаците, те причиняват значително по-неблагоприятно положение и икономическа тежест за Европейския съюз, отколкото за Русия.

Дойч посочи, че въпросът е дали европейските лидери ще посмеят да устоят на натиска. За съжаление, каза той, "понякога значителен брой европейски лидери дори нямат смелостта да артикулират публично истинските европейски интереси“.

Евродепутатът от Фидес призна, че някои от санкциите са разумни, но ситуацията е съвсем различна с енергийните мерки, тъй като "икономиките на европейските нации не могат да функционират без енергия извън Европа“.

По думите му, "разбира се, голяма цел е да се увеличи делът на възобновяемата енергия, но не може да бъде постигната за една нощ“.

Дойч настоя, че някои леви и либерални политици "лицемерно морализират за диктатурата на Путин и кървавите пари“. Той ги помоли да покажат страна износителка на енергия, освен Норвегия, чието ежедневно политическо функциониране все още не е било обект на сериозни критики. "Изведнъж Саудитска Арабия, Катар и Азербайджан се превърнаха в образцови държави за правата на човека?“, попита той. Дойч твърди, че икономическото сътрудничество никога не може да се основава на черно-бяла идеология и търговията не може да се осъществява изключително с безупречни демокрации на ниво ЕС.

Коментирайки изборите в Италия, политикът каза, че Европа е изправена пред "дясна вълна“. Той каза, че не само резултатът от изборите в Италия, но и резултатът от изборите в Швеция е послание. Той също така припомни, че на президентските избори във Франция Еманюел Макрон спечели с много по-малка преднина от очакваното срещу десния си съперник.

Относно задържането на средствата от ЕС Дойч каза, че "от години в Брюксел са вярвали, че ако успеят да накарат унгарците да повярват на лъжата, че упоритият Виктор Орбан е причината страната да не получава пари от ЕС, унгарците няма да гласуват за Фидес в изборите. Те опитват това повече от 10 години, но без резултат“.