Правителството на Унгария заплаши да блокира въвеждането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия. Докато най-голямата унгарска банка OTP е в украинския списък на поддръжниците на руската война, властите в Будапеща едва ли ще преговарят за нови санкции, които изискват още жертви. Това предупреди министърът на външните работи на страната Петер Сиярто, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

Фактът, че Украйна е включила банката в списъка, е скандален, категоричен бе първият дипломат на Будапеща.

Миналия петък Европейската комисия представи на правителствата на страните-членки на Общността предложения за 11-тия пакет санкции срещу Русия. Планирани са и допълнителни търговски ограничения, които теоретично биха могли да засегнат и бизнеса на унгарските компании. Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел отказа да коментира изявленията на Сиярто на вечерната пресконференция за срещата на министрите.

Rolskie Radio на свой ред допълва, че нова среща за санкциите е насрочена за следващата седмица. Според Анджей Садош, посланик на Полша в ЕС, в рамките й може да бъде договорен новият пакет ограничения срещу Москва.

Посланикът отбеляза, че голяма част от въпроси са много технически и сложни, поради което изискват внимателен експертен анализ.

Садош също отбеляза, че приветства включването на нови ограничения срещу руските транспортни компании в проекта и също така изрази надежда, че някои от санкциите ще бъдат наложени и срещу Беларус.