Министърът на земеделието Ищван Наги заяви, че Унгария ще въведе нови мерки и ще засили контрола върху зърното, идващо от Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието на Унгария.

В съобщението на ведомството се заявява, че:

"Ръководителят на министерството припомни, че руско-украинската война, провалените санкции на Брюксел, енергийната криза и повишените разходи за суровини създават изпитания и трудности за унгарските фермери. Ситуацията допълнително се усложнява от факта, че пристигат и се задържат зърнени и маслодайни семена в безпрецедентни количества в граничещите с Украйна държави членки, включително и у нас. Освен това украинското селско стопанство, което се ползва с пълен безмитен статут, започна да изнася големи количества птиче месо, яйца и мед за европейския пазар, което измества унгарските продукти от традиционните пазари и понижава продажните цени на фермерите под нивото на производство разходи".

Ищван Наги посочи, че за да се коригира ситуацията, премиерите на Унгария, Полша, Словакия и Румъния и българският президент са поискали в съвместно писмо председателя на Европейската комисия незабавно да предприеме мерки за справяне с трудната ситуация, причинена от увеличения внос на зърно от Украйна. 

Той подчерта, че фермерите се нуждаят от стабилност и предвидимост, за да могат да продължат дейността си при същите условия като европейските им колеги. В тази ситуация Брюксел не трябва да прави невъзможното, а да подкрепя и защитава производителите от ЕС.

Министърът инициира въвеждането на задължителна Електронна система за контрол на движението на пътните товари (EKÁER) и за основните зърнени и маслодайни култури. 

"С нотификациите, от една страна, можем да добием по-точна представа за количеството зърно и маслодайни семена, а от друга страна, тези пратки, които не отговарят на задължението за уведомяване, стават наказуеми. Недекларирана пратка се счита с непроверен произход, за нея може да бъде наложена глоба по неизпълнение или дори да бъде задържана като обезпечение". 

Ищван Наги обясни, че Европейската комисия е казала "не“ на общото възстановяване на митата за украински селскостопански продукти, така че страната поема инициативата, поне временно да се въведе отново тарифи и количествени ограничения върху вноса на украинско зърно и маслодайни семена, пристигащи по суша.

Освен всичко това, страната продължава да засилва контрола върху вносните продукти, като обръща специално внимание на транзитните пратки, за да се гарантира, че определените за транзит пратки действително напускат страната, подчерта ръководителят на ведомството.

Ищван Наги заяви, че Министерството на земеделието винаги е на страната на унгарските фермери и предприема необходимите мерки за справяне с пазарните трудности, причинени от украинския зърнен дъмпинг и неуспешните мерки на Брюксел, както и за подкрепа на унгарските фермери.