Унгарското правителство реши да се оттегли от Международната инвестиционна банка. Това се посочва в изявление на Министерство на икономическото развитие на Унгария.

"В съответствие с мерките, обявени на 12 април 2023 г., Съединените американски щати поставиха трима висши служители на базираната в Будапеща Международна инвестиционна банка в списъка със санкции.

Правителството обсъди ситуацията и установи, че въпреки че Международната инвестиционна банка играе важна роля за развитието в Централна и Източна Европа, дейността на банката е загубила смисъл в резултат на наложените американски санкции.

Затова правителството отзовава делегираните от унгарската държава лица, заемащи длъжности в Международната инвестиционна банка, както и оттегляне от международната финансова организация".

Посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Пресман обяви влизането в сила на пакет от санкции срещу повече от 50 лица и унгарски организации.

Сред тях са Международната инвестиционна банка, която си сътрудничи с Русия, и двамата й настоящи ръководители: унгарецът Имре Ласлочки и руснакът Георгий Потапов. Според посланика "руското разузнаване може да използва Банката за извършване на операции в Европа“.