Будапеща ще ратифицира протоколите за членство на Финландия и Швеция в НАТО в началото на февруари 2023 г. Това съобщи министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто на пресконференция след двудневната среща на страните от Алианса, която се проведе в Букурещ, предава ТАСС.

"Унгарският външен министър Петер Сиярто ми каза, че Унгария ще ратифицира споразумението за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО в началото на февруари без никакви проблеми. Това е добра новина, чакаме ратификация от средата на тази година. Отново беше подчертано, че Финландия и Швеция ще влязат заедно в НАТО“, добави министърът.

Първият дипломат на Хелзинки заяви още, че Турция все още не е взела решение за ратификацията. "Знаем, че през пролетта в Турция ще се проведат избори и призоваваме споразумението да бъде ратифицирано преди парламентарната ваканция“, подчерта Хаависто.

В началото на юли външните министри на Финландия и Швеция, както и посланиците на 30 страни-членки на Алианса, подписаха протоколи за присъединяването на двете държави към НАТО по време на официална церемония в централата на организацията. Хелзинки и Стокхолм ще се присъединят към НАТО, след като документите бъдат ратифицирани от всички страни от Алианса.